Per 1 januari 2015 is er een start gemaakt met de R115 toelatingen in Nederland. 

Voor particuliere berijders die beschikken over een voertuig met een DET (Datum Eerste Toelating) van ná 1 januari 2015, heeft dit gevolgen met betrekking tot het te betalen Motorrijtuigenbelasting (MRB) tarief. Heeft u een voertuig met een DET van vóór 1 januari 2015? Dan blijft de oude situatie van kracht. Voor ondernemers met een grijs kenteken voertuig heeft de nieuwe R115 certificering geen gevolgen, zij kunnen ten alle tijden gebruik maken van een laag tarief voor de wegenbelasting, ook als men een LPG-installatie met een G3- of G2 certificering laat inbouwen.

Wat houdt R115-richtlijn voor lpg-installaties nu precies in?

De R115 is een Europese richtlijn voor achteraf te monteren LPG en CNG systemen. De inbouw van dit systeem dient plaats te vinden door een door de fabrikant gecertificeerde dealer. In tegenstelling tot de G3 goedkeuring, is de R115 goedkeuring niet universeel per merk auto. Het is hierdoor altijd belangrijk om te informeren naar de mogelijkheden voor uw voertuig. Wanneer R115 inbouw niet mogelijk is, mag ook een ander systeem worden toegelaten.

Wat betekent dit voor u?

Zoals eerder aangegeven zijn er voor ondernemers met een grijs kenteken voertuig geen gevolgen. Voor particuliere autobezitters zijn er ook geen gevolgen wanneer zij over een voertuig beschikken met een DET van vóór 1 januari 2015. U kunt ook in 2015 nog steeds een LPG-G3 of LPG-G2 systeem in laten bouwen en uw voertuig valt hiermee in het oude MRB tarief. Dit betekent een hoog tarief voor G2 en een laag tarief voor G3. Heeft u als particuliere autobezitter echter een voertuig met een DET van ná 1 januari 2015? Dan dient u een R115 goedgekeurd systeem in te laten bouwen om in aanmerking te komen voor een laag tarief voor de MRB. Mocht het niet mogelijk zijn om een R115 goedgekeurd systeem in te bouwen, dan is het toegestaan om een ander systeem te kiezen (bijvoorbeeld G3 of G2). Echter geldt dan wel het hoge tarief voor de MRB.

Bovenstaande informatie wordt weergegeven in onderstaand schema:Schema LPG 2015

 

 

De getoonde modellen bevatten deels opties en/of accessoires die niet tot de standaarduitrusting behoren. Alle genoemde bedragen zijn excl. BTW/BPM en excl. kosten rijklaar maken. Namen en beeldmerken van voertuigfabrikanten en namen van voertuigen en modellen zijn handelsmerken (“merken”) en eigendom van de betreffende voertuigfabrikanten. De aanwezigheid van deze merken impliceert niet dat US CarDealer gemachtigd is voertuigen, producten of diensten voor de fabrikant te distribueren c.q. te verzorgen. US CarDealer is geen gemachtigd distributeur of vertegenwoordiger van de betreffende voertuigfabrikanten.

Meld u aan voor onze nieuwsbriefAltijd op de hoogte van de nieuwste modellen, het laatste pick-up nieuws en de leukste acties? Schrijf u dan nu in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd up-to-date!