[Update: 21-02-2025]
Je bent op zoek naar een pick-up voor je onderneming, of je hebt reeds een pickup in bezit. Dan is het wenselijk om duidelijkheid te hebben op het gebied van fiscale mogelijkheden. Zeker wanneer er regelmatig regelingen veranderen. Met dit document hopen we je te helpen met uitleg en 8 handige fiscale tips. Deze tips zijn van toepassing op de RAM 1500, maar ook op de andere pick-ups die je op USCarDealer.nl kan vinden.
Fiscale tips voor je Ram 1500
De fiscus hanteert vanaf het voorjaar van 2018 in heel Nederland een vaste lijst aan fiscale waarden voor het berekenen van de bijtelling op jouw Ram 1500. Hierdoor is het extra belangrijk om na te gaan welke fiscale mogelijkheden je als ondernemer hebt bij aanschaf van een Dodge Ram 1500. In dit artikel een overzicht van de belangrijkste regelingen.
Bijtelling
Als je een auto van de zaak ook privé gebruikt, wordt voor dat privégebruik een ‘bijtelling’ belast. Deze bruto bijtelling bedraagt 22% van de fiscale waarde (“catalogusprijs”). Op auto’s met een Datum Eerste Toelating vóór 2017 bedraagt de bijtelling 25%. De fiscale waarde wordt berekend inclusief btw en bpm, ook in geval van een bestelauto met een zogenaamd “grijs kenteken”. Het belastingtarief dat over deze bijtelling wordt berekend, is afhankelijk van de hoogte van jouw winst of loon en jouw verdere persoonlijke omstandigheden. Het tarief loopt in 2025 op van 35,82% naar 49,50% (2024: 36,97% naar 49,50%).

Tip 1: Ben je ondernemer met een eenmanszaak, VOF of maatschap, dan geldt op jouw winst de zogenaamde MKB-winstvrijstelling van 12,7%. Omdat de bijtelling tot jouw winst wordt gerekend, kun je die 12,7% vrijstelling ook toepassen op de bijtelling!
De bijtelling kun je voorkomen door gebruik te maken van de tegenbewijsregeling. Je moet dan aantonen dat je op jaarbasis niet meer dan 500 km privé met de auto rijdt. Het tegenbewijs kun je het beste leveren met een sluitende rittenregistratie waarin gedetailleerd alle ritten zijn opgenomen.

Tip 2: Rijd je in een grijs-kentekenauto, dan kun je met een zogenaamde “Verklaring Uitsluitend Zakelijk Gebruik Bestelauto” de bijtelling voorkomen zónder rittenregistratie. Het maximale privégebruik is dan geen 500 km maar 0 km per jaar.
Als jouw bijtelling gemaximeerd is op de werkelijke autokosten, heb je per saldo in dat jaar geen aftrekbare autokosten voor je auto van de zaak. Dat is een indicatie dat je bij de aanschaf van de auto misschien een voordeliger keus had kunnen maken. Als je inkomstenbelastingondernemer bent (eenmanszaak/VOF/maatschap) en een auto zowel privé als zakelijk gaat rijden, mag je bij aanschaf van de auto namelijk kiezen of je de auto op de balans zet of dat je de auto fiscaal tot jouw privévermogen rekent.
Als jouw bijtelling gemaximeerd is op de werkelijke autokosten, heb je per saldo in dat jaar geen aftrekbare autokosten voor jouw auto van de zaak. Dat is een indicatie dat je bij de aanschaf van de auto misschien een voordeliger keus had kunnen maken. Als je inkomstenbelastingondernemer bent (eenmanszaak/VOF/maatschap) en een auto zowel privé als zakelijk gaat rijden, mag je bij aanschaf van de auto namelijk kiezen of je de auto op de balans zet of dat je de auto fiscaal tot jouw privévermogen rekent.

Tip 3: de bijtelling is voor inkomstenbelastingondernemers nooit hoger dan de werkelijke autokosten.
Gebruik je de auto minder dan 10% zakelijk (sommige rechters gaan uit van minder dan 500 kilometer), dan moet de auto verplicht als privévermogen worden behandeld. Bij een privégebruik minder dan 10% is de auto verplicht ondernemingsvermogen (ook hier mag je soms van 500 kilometer uitgaan). Meestal zal de mix aan zakelijk en privégebruik echter tussen deze twee uitersten zitten. Je hebt dan zelf de vrije keuze tussen zakelijk en privévermogen. Wat het meest voordelig is, hangt ook af van de vraag hoeveel zakelijke kilometers en hoeveel privékilometers er jaarlijks worden gereden en wat de jaarlijkse autokosten zijn (brandstofkosten, onderhoud, verzekering, mrb, afschrijving). Op basis van deze gegevens kan van geval tot geval een berekening gemaakt worden. Daarvoor is op www.autoenfiscus.nl een rekentool beschikbaar. De praktijk wijst uit dat naar mate meer privékilometers worden gereden een auto van de zaak voordeliger wordt. Daartegenover staat dat het voordeliger wordt de auto privé te houden naar mate er meer zakelijke kilometers worden gereden. Zeker bij grijs kenteken (en nog eens extra bij een occasion) kan de keuze voor privévermogen interessant zijn, omdat de bijtelling anders over de nieuwprijs inclusief btw en bpm zou gaan, terwijl je als ondernemer in principe de btw terugkrijgt.

Tip 4: Privé-aanschaf door ondernemers kan bijtelling voorkomen!
Als jouw bijtelling gemaximeerd is op de werkelijke autokosten, hebt u per saldo in dat jaar geen aftrekbare autokosten voor uw auto van de zaak. Dat is een indicatie dat u bij de aanschaf van de auto misschien een voordeliger keus had kunnen maken. Als u inkomstenbelastingondernemer bent (eenmanszaak/VOF/maatschap) en een auto zowel privé als zakelijk gaat rijden, mag u bij aanschaf van de auto namelijk kiezen of u de auto op de balans zet of dat u de auto fiscaal tot uw privévermogen rekent
Aanschaf als privévermogen voor de inkomstenbelasting
Als de auto voor de inkomstenbelasting tot het privévermogen wordt gerekend (de auto komt dan niet op de balans van de onderneming), is de bijtelling in principe niet van toepassing. De autokosten zijn aftrekbaar voor 19 eurocent per zakelijke kilometer. Dat geldt ook voor het woon-werkverkeer.
BTW-aftrek bij aanschaf in privé
Ondanks dat de (bestel)auto voor de inkomstenbelasting privé geboekt kan worden, kun je (als ondernemer met een eenmanszaak/VOF/maatschap) de btw tóch gewoon de ondernemersregelingen toepassen en daarmee de btw op de aanschaf én op de gebruikskosten aftrekken. Daarbij gaan we er van uit dat jouw bedrijf zogenoemde btw-belaste prestaties verricht. Pas je bijvoorbeeld de kleine ondernemers regeling (KOR) toe, dan kun je de btw niet aftrekken.
Bij eenmanszaken verloopt het ‘voor de btw op de zaak zetten’ via de btw-aangifte. Bij VOF’s en maatschappen is het van belang om dit goed in de VOF- of maatschapsakte te regelen, waarna aftrek in de VOF of maatschap kan plaatsvinden. Wel moet je – net zoals bij volledig zakelijke aanschaf – jaarlijks een bedrag aan btw aangeven voor het privégebruik. Per saldo blijft dan de btw op de zakelijke ritten aftrekbaar. De keuze voor btw-ondernemingsvermogen staat daarbij los van de keuze die de ondernemer voor de inkomstenbelasting maakt (en waardoor er al dan niet bijtelling van toepassing is)
Op de website van de belastingdienst kun je dit nalezen op de website van de belastingdienst.

Tip 5: Voor eenmanszaken/VOF’s/maatschappen is bij aanschaf in privé vaak tóch btw-aftrek mogelijk!
BPM-vrijstelling en mrb-tarief bestelauto
Voor bestelauto’s van ondernemers gelden specifieke regelingen in de aanschafbelasting BPM en de wegenbelasting (MRB). Dan geldt bij een minimaal zakelijk gebruik van 10% van de jaarlijkse kilometers zowel een vrijstelling van BPM als een laag ondernemerstarief voor de MRB. Die beide regelingen gelden voor houders van de auto die als btw-ondernemer worden aangemerkt. De keuze voor ondernemings- of privévermogen voor de inkomstenbelasting maakt daarbij geen verschil als je ondernemer met een eenmanszaak, VOF of maatschap bent.
Laag mrb-tarief bestelauto
Ook als directeur-aandeelhouders van een B.V. kun je kiezen om de auto privé te houden. Wel moet je dan in de berekening meenemen dat privé de btw niet aftrekbaar is. Ook heb je bij een privé bestelauto geen recht op de grijskentenkenvoordelen zoals het lage wegenbelastingtarief en – voor bestelauto's uit 2024 of eerder, mogelijk nog de bpm-vrijstelling. Voor bestelauto’s uit 2025 geldt geen bpm-vrijstelling, maar door het lage wegenbelastingtarief zal het ook dan waarschijnlijk het meest voor de hand liggen om een bestelauto zakelijk aan te schaffen. Bij zakelijke aanschaf van een bestelauto kun je bovendien (onder voorwaarden) de investeringsaftrek toepassen. Dit is een aftrekpost van maximaal 28% van de investering. Deze aftrekpost geldt niet alleen voor B.V.’s, maar ook voor eenmanszaken, VOF’s en maatschappen.

Tip 6: Denk bij zakelijke aanschaf van een grijs kentekenauto aan de investeringsaftrek. Deze kan oplopen tot 28% van de investering.
Gebruik door personeel
Gebruiken jouw medewerkers de Dodge Ram 1500 niet alleen zakelijk, maar ook privé, dan geldt voor hen ook een bijtelling voor privégebruik. De belasting over de bijtelling wordt via de loonstrook ingehouden. Jouw medewerkers kunnen de bijtelling voorkomen via een sluitende rittenregistratie (op jaarbasis maximaal 500 km privé) of via een Verklaring Uitsluitend Zakelijk Gebruik Bestelauto als het om een auto met grijs kenteken gaat (maximaal 0 km privégebruik per jaar).

Tip 7: Voor auto’s met grijs kenteken die buiten werktijd op de zaak achterblijven, geldt geen bijtelling. Een rittenregistratie of verklaring is dan niet nodig.
Gebruiken meerdere medewerkers een auto met grijs kenteken “doorlopend afwisselend”, dus zonder vaste berijder, zonder vast wisselpatroon en zonder rittenregistratiesysteem, dan kan mogelijk de eindheffing van de loonbelasting toegepast worden om de bijtelling af te kopen voor € 438 per bestelauto per jaar (2024: € 300). Het is aan te raden om toepassing hiervan van tevoren met de belastingdienst af te stemmen. Deze eindheffing geldt overigens niet voor de ondernemer zelf als de rechtsvorm van de onderneming een eenmanszaak, VOF of maatschap is.

Tip 8: Bij doorlopend wisselend gebruik kan de eindheffing van de loonbelasting gunstig uitpakken!
Tenslotte
Vatten wij de regels kort samen, dan kunnen we de conclusie trekken dat de keuze voor de btw helemaal los staat van de keuze die voor die inkomstenbelasting gemaakt moet worden tussen ondernemingsvermogen (mét bijtelling, maar ook met kostenaftrek) en privévermogen (geen bijtelling, maar geen kostenaftrek behalve het vaste bedrag van € 0,23 per zakelijke kilometer). Voor eenmanszaken/ZZP-ers, VOF’s en maatschappen is het dus mogelijk om te kiezen voor aanschaf van een auto in privé (dus zonder bijtelling), maar wel met kwalificatie als ondernemingsvermogen voor de btw (en dus mét btw-aftrek). Voor ondernemers met een B.V. is aanschaf in privé vaak minder interessant omdat de btw-aftrek dan niet mogelijk is en er bij grijs kenteken bpm- en mrb-gevolgen zijn. Bij zakelijke aanschaf van een bestelauto kan de investeringsaftrek bovendien een mooie extra aftrekpost zijn. Voor medewerkers zijn er diverse mogelijkheden voor het voorkomen van de bijtelling. Jouw accountant of belastingadviseur zal je graag van dienst zijn bij het maken van een goede afweging!
Dit artikel is met de uiterste zorgvuldigheid opgesteld per de situatie op 2 februari 2025 . Mr. H.A. Elbert / Elbert Fiscaal / Auto & Fiscus en US CarDealer aanvaarden echter geen aansprakelijkheid voor gebruik van deze algemene informatie in concrete situaties, zonder dat daar één van onze adviseurs bij betrokken is geweest. De informatie in dit document is algemeen informatief en voorlichtend van aard en is geen individuele advisering.