We hebben lang uitgekeken naar deze dag... Ford lanceert de F-150 Raptor R!

 

V8 is terug

Ford heeft bij het updaten naar de nieuwe generatie F-150 Raptor de oude, ongeblazen 411 pk sterke 6.2 V8 vervangen. Daar kwam de hypermoderne twin-turbo 3.5 V6 met 450 pk voor in de plaats. Een voortreffelijk soepele motor met veel koppel, maar waarbij veel mensen het geluid van een brullende V8 misten. Voor die mensen hebben we goed nieuws, want met de komst van de Raptor R is ook de V8 terug! En niet zomaar een V8, maar de 5.2 supercharged ‘Predator’ motor die ook in de Mustang GT500 Shelby te vinden is. Deze 7.000 toeren draaiende cross-plane crank motor levert in de F-150 Raptor R 710 pk, waardoor Ford met de Raptor R eindelijk een gelijkwaardig alternatief kan bieden voor de Ram 1500 TRX. Ook erg fijn: de uitlaat is voorzien van een kleppensysteem met 4 instelbare standen, dus je gaat de V8 zeker horen.

Oké, met 710 pk en 868 Nm levert de Predator motor in de Raptor R weliswaar ietsjes minder dan in de GT500, maar het ontloopt elkaar nauwelijks. Het verschil wordt veroorzaakt door een speciale mapping op de ECU, aangepaste uitlaatspruitstukken en een andere poelie voor de supercharger. Hierdoor levert de motor meer souplesse in het middengebied, wat voor een grote pick-up natuurlijk belangrijker is dan voor een veel lichtere sportwagen als de Mustang. Om de nieuwe V8 kwijt te kunnen in het vooronder van de F-150 Raptor R, is de zogenaamde power dome (de ‘bult’ op de motorkap) met 2,5 cm verhoogd.
Geweld moet beteugeld worden

868 Nm aan koppel door de ‘standaard’ Raptor-aandrijflijn beuken, leek de ingenieurs van Ford Performance niet zo’n goed idee. Vandaar dat de Raptor R aandrijflijn is versterkt door de 10-traps automaat te voorzien van een aangepaste koppelomvormer. Daarnaast is de vooras verstevigd en is de aandrijfas dikker gemaakt. Ook het onderstel is beetgepakt door het toepassen van Fox Racing schokdempers, die veerwegen van 33 cm (voor) en 36 cm (achter) mogelijk maken.
Vergeet het interieur niet

Met zo’n bruut van een motor zou je bijna onder de motorkap blijven kwijlen, maar ook het interieur van de Raptor R mag er zijn. Zo is er gebruik gemaakt van koolstofvezel voor diverse panelen. Daarnaast zijn de zeer sportieve Recaro stoelen bekleed met een fraaie leder/alcantara combinatie.
Hebben-hebben-HEBBEN!

De Ford F-150 Raptor R wordt als modeljaar 2023 (MY2023) geproduceerd, tegen het einde van het huidige kalenderjaar. We verwachten de eerste exemplaren dus ergens begin 2023 beschikbaar te hebben.
Niets missen van de 2023 Ford F-150 Raptor R? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief onderaan deze pagina, of volg ons op Facebook, Instagram en YouTube! 

Inschrijven nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van de nieuwste modellen, het laatste pick-up nieuws en de leukste acties

Lak polijsten.. Vloeistoffen bijvullen.. Banden oppompen.. Interieur reinigen..