Als trotse eigenaar van een pick-up truck ben je vast bewust van de potentiële risico's die gepaard gaan met het bezitten van zo'n zwaar en krachtig voertuig. Het is essentieel om je pick-up goed te verzekeren om financiële zorgen te voorkomen bij onverwachte situaties. Echter, het kiezen van de juiste verzekering kan een uitdaging zijn. In dit blog beantwoordt Robert Faas van Faas Assurantiën enkele veelgestelde vragen en biedt hij oplossingen voor mogelijke vraagstukken rondom het verzekeren van je pick-up.


Waar kun je tegenaan lopen?

Beveiliging en alarmsystemen
Voordat een verzekeraar een pick-upverzekering accepteert, kan het zijn dat er beveiligingseisen worden gesteld waar je pick-up aan moet voldoen. Met het juiste beveiligingssysteem voorkom je problemen bij diefstal of inbraak. Blijkt dat bij schade je pick-up niet is voorzien van het vereiste systeem? Dan zal de verzekeraar de schade ook niet vergoeden.

Omdat er veel soorten alarm- en beveiligingssystemen zijn, is het belangrijk dat je weet dat jouw pick-up is voorzien van het juiste en vereiste systeem. Bij het vaststellen van de beveiligingseis hanteren verzekeraars de klasse-indeling van het SCM. SCM staat voor Stichting Certificering Motorrijtuigbeveiliging en zij hebben beveiligingssystemen ingedeeld in vijf verschillende klassen. Hierbij is de laagste klasse het eenvoudigste en de hoogste klasse het meest uitgebreide beveiligingssysteem.

Is je pick-up niet voorzien van het juiste beveiligingssysteem? Dan heb je de mogelijkheid om deze in te laten bouwen. Kies bij de inbouw voor een systeem dat is voorzien van een SCM-keurmerk, waarmee je kunt voldoen aan de eisen van de verzekeraar.

Wanneer je pick-up is voorzien van een goedgekeurd SCM-beveiligingssysteem, ontvang je hier een certificaat van. Het SCM-beveiligingssysteem dient jaarlijks gecontroleerd te worden en eenmaal per drie jaar te worden herkeurd.

Kosten abonnement doormelding t.o.v. premie
SCM alarmklasse 4/5 eist dat je pick-up wordt voorzien van een voertuigvolgsysteem met doormelding naar een Particuliere Alarmcentrale (PAC). Voor de doormelding naar de PAC moet een abonnement worden afgesloten waar kosten aan verbonden zijn.

Wanneer je pick-up voorzien is van dit alarm, kan dit leiden tot een verlaging van je premie, waardoor je mogelijk per saldo goedkoper uit bent.

Factoren die een rol spelen bij de premie
Er zijn verschillende factoren die een rol spelen bij het bepalen van de verzekeringspremie. Zo kijken verzekeraars onder andere naar het gebruik van de pick-up: zakelijk of privé, het aantal kilometers dat jaarlijks gereden wordt, evenals de gegevens van de hoofdelijk bestuurder zoals leeftijd, woonplaats en eventueel beschikbare schadevrije jaren.

Elektrische pick-up duurder door gewicht en herstelkosten
Wist je dat verzekeraars voor het verplichte WA-deel van een verzekering kijken naar het gewicht van een voertuig? Elektrische pick-ups zijn door het gewicht van de accu’s veelal zwaarder dan vergelijkbare pick-ups die op diesel of benzine rijden. Daardoor is ook het premiebestandsdeel voor de WA-dekking veelal duurder.

Daarnaast zorgen de hogere herstelkosten van een elektrisch voertuig ervoor dat het verzekeren van een elektrische pick-up veelal duurder is.


Wist je dat?

Aanvullende dekkingen voor een pick-upverzekering
Naast de verplichte WA-dekking voor je pick-up kun je ook bij een pick-upverzekering kiezen voor aanvullende dekkingen, zoals Beperkt Casco of Casco (ook wel allrisk genoemd).

Ook kun je kiezen voor een schadeverzekering voor inzittenden waarmee je de inzittenden kunt verzekeren voor eventuele kosten na een ongeval. Dit kunnen zowel medische als materiële kosten zijn die een inzittende (inclusief de bestuurder!) na een ongeval kan oplopen.

Gebruik je de pick-up zakelijk? Dan heb je ook mogelijkheden om de lading die je vervoert mee te verzekeren.

Tip

Vergelijken loont!
Het vergelijken van pick-upverzekeringen kan veel premievoordeel opleveren. Kom je er zelf niet helemaal uit? Aarzel dan niet om contact op te nemen met een van de adviseurs van Faas Assurantiën. Als onafhankelijk verzekeringsadvieskantoor is Faas Assurantiën gespecialiseerd in het bieden van eerlijk en onafhankelijk verzekeringsadvies. Zo kun je met een gerust hart genieten van je pick-up, wetende dat je goed verzekerd bent tegen een scherpe premie en gunstige voorwaarden.

Inschrijven nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van de nieuwste modellen, het laatste pick-up nieuws en de leukste acties

Lak polijsten.. Vloeistoffen bijvullen.. Banden oppompen.. Interieur reinigen..